Резултатите од истражувањето на британските научници покажале дека консумирањето чоколадо може да биде поврзано со намален ризик од кардиоваскуларни заболувања.
Во ова истражување, цели 10 години научниците ги следеле вкупно 25.000 мажи и жени во Англија, со цел да го набљудуваат односот на внесената количина чоколадо и нивната кардиоваскуларна состојба, односно можноста за холестерол, срцев удар, мозочен удар и слични показатели.
Резултатите покажале дека личностите кои консумирале повеќе чоколадо помалку патат од кардиоваскуларни болести.
- Според студијата, внесувањето на чоколадо до 100гр дневно е поврзано со намален ризик на коронарни болести и мозочен удар, објаснуваат научниците.
Сепак, младата популација најмногу консумира чоколадо, која е послаба, со подобро здравје и повеќе спортува од повозрасните. Токму затоа, можеби животниот стил влијае многу повеќе од чоколадото.