Научниците од Универзитетот во Луизвил, Кентаки ги објавија резултатите од истражувањето поврзано со одредениот тип на диета и влијанието врз меморијата.
Тимот кои ги истражуваа ефектите на диетата богата со метионин, вид на амино киселина која ја има во рибата, месото и јајцата, открија дека самата диета предизвикува губење на меморијата благодарение на хемиска модификација на нетринот, протоеинот кој го одржува мозокот.
Лидерот на истражувањето Доктор Анурада Калани заедно со останатите истражувачи во универзитетот во Луизвил го извршиле истражувањето врз лабораториски глувци кои биле хранети со храна богата со метионин. Откако го измериле меморискиот капацитет, тој бил значително помал од глувците кои не биле хранети со ваков вид на исхрана.
Научниците се согласуваат дека здравата исхрана е добра за подобрување на меморијата, но исхрана богата со метионин може да биде штетна за меморијата.