Повеќе од половина од светското население се прехранува со ориз за да преживее, а исполнувањето на таа побарувачка станува сè потешко поради зголемениот недостаток на слатка вода, неопходна за одгледувањето на ориз.
За да се реши овој проблем, 87- годишниот кинески научник Јуан Лонгпинг развива нова нишка ориз која со висок принос кој расте во солена вода.
Мочуриштата, глинените или солени крајбрежни води го сочинуваат скоро третина од обработливото земјиште во Кина, а одгледување ориз во овие локалитети е скоро невозможно бидејќи солта го подлегнува на стрес процесот за апсорбција на вода на билката – таа ја прави фотосинтезата и респирацијата значително потешка и го забавува растот на билките, предизвикувајќи нивна смрт.
За потребите на своето истражување, Лонгпинг засадил 200 различни нишки на ориз, а неговите напори произвеле 3640kg ориз по акр. За споредба, повеќето комерцијални одгледувачи на ориз во САД произведуваат помеѓу 3200-3500кг по акр годишно.
Експериментот не ги имитирал вистинските услови на солените води во Кина, туку користел вода со многу пониска концентрација на сол отколку таа во природата.
Кина веќе произведува повеќе ориз од било која земја во светот, но ако кинеските фармери имаат пристап до ориз кој расте во солена вода, тие би можеле да го засадат на многу повеќе површини низ земјата, значително зголемувајќи го производството на храна.