Без разлика дали спремате месо или зеленчук, добрата маринада прави огромна разлика во вкусот.
Единствениот проблем е што за да е успешно, маринирањето трае долго – и до 24 часа, а не секој има време и може да си дозволи често да ги спрема оброците 24ч. пред да ги готви.
Лек за ова е STX-1000-CE Chef's Elitе вакумирачкиот маринатор кој тоа го прави за вас во рок од најмногу 30 минути. STX-1000 користи комбинација од мешање, т.е еден вид на „центрифугирање“ на храната, проследено со нејзино вакумирање така што маринадата не може „да избега“.
Дигиталниот контролен панел има вграден тајмер и нуди функција за автоматско исклучување, а пред маринирање на разни типови на храна (пилешко, говедско, свинско, риба или зеленчук) добро запознајте се колку време е потребно за тоа. Во било кој случај, целиот процес трае 15-30 минути.
STX-1000-CE Chef's Elitе чини околу $90, а со него доаѓа и рачка за омекнување на месо, како и книга со полно рецепти за маринирање.