Ова вкусно тесто со преубав изглед ќе ве воодушеви на првиот залак.
Потребни состојки:
- 1200 гр. брашно
- 400 гр. масло
- 1 квасец
- 1 прашок за пециво
- 500 мл. млака вода
- 60 гр. какао
- 4 шолји шеќер
- 4 шолји вода
- 1 лажица мед
Подготовка:
1. Разматете го квасецот во малку вода и оставете да нарасне. Измешајте го брашното и прашокот за пециво, па додадете масло, квасец и 500 мл. топла вода. Поделете го тестото на два дела, првиот дел останува ист, а во другиот дел додадете 60 гр. какао и замесете.
2. Растегнете ги двата дела одвоено, засечете го тестото на посакуваната големина, па ставете црно парче преку бело (и обратно, како вам ви се допаѓа) со цел да добиете шарени кифлички и замотајте. Печете во рерна загреана на 200 до 220 степени, додека не заруменат, отприлика 30 минути.
3. Додека кифличките се печат, ставете 2 шолји вода и шеќер да зовријат, а кога ќе зовријат лажица мед. Секоја печена кифличка ставете ја во оваа смеса, а потоа редете ги на плех или вангла, а ако не сте го потрошите слаткиот прелив, прелијте преку кифличките сето тоа што ви останато.