Мек, пенест десерт кој ќе ве освои на прв залак.
Потребни состојки:
- 8 јајца
- 2 шолји шеќер
- шолја млеко
- 30 – 40 мл. масло
- 70 – 80 гр. брашно
- 1 прашок за пециво
- 2 лажици какао
- 100 гр. чоколадо за готвење
- 2 лажици вода
- малку маргарин
Подготовка:
Изматете ги жолчките од јајцата со 1 шолја шеќер, додадете млеко и масло, матете додека смесата не се соедини, па додадете го брашното, прашокот за пециво и на крај какао. Соединете ги со миксер, па излијте ги во плех и печете 10 до 15 минути на 220 степени.
Изматете ги белките во цврст шлаг, додадете шеќер, добро соединети ги, па распоредете го по во врелата кора и запечете неколку минути. Водите сметка белките да не ги препечете, со цел да не добиете „гума“.
Растопете го чоколадото со вода и малку маргарин, па прелијте преку изладениот колач. Оставете да отстои во фрижидер барем 3 часа.
Пријатен апетит!