Слаткиот домашен десерт ќе ве освои со својот вкус и ќе ве натера да ја изедете целата тегла.
Потребни состојки:
- 1,25 кг. смокви
- 3 кг. шеќер
- кора и сок од еден лимон
Подготовка:
1. Смоквите добро измијте ги и со остар нож исечете ги двата краја, па потоа добро тенко излупете ги. Секоја смоква со врвот на иглата прободете ја низ две места, а потоа смоквите варете ги во 6-8 води, додека водата не зоврие, па таа вода истурете ја и сипете нова и повторно варете.
2. Во последната вода ставете една цела кора од лимон. Варените смокви внимателно исцедете ги и оставете ги да се исушат. Во сад ставете го подготвениот шеќер, ставете вода и оставете да зоврие. Кога шеќерот ќе се соедини со водата, ставете ги во него смоквите. Варете на силен оган додека не биде доволно густ.
3. На 5 минути пред крај додадете го сокот од лимонот и малку ванила. Свареното слатко тргне го од огнот, прекријте го со влажна крпа и оставете го да се олади десетина минути. Тогаш тргнете ја крпата од садот и вратете го слаткото на рингла, нека повторно зоврие. Ова се препорачува кај подготовката на кое било слатко, бидејќи овошјето под влажна крпа ќе пушти уште сок.
4. Кога слаткото уште еднаш ќе проврие, повторно тргне те го од оган и покријте со влажна крпа. Нека така преноќи. Ладното слатко утредента сипете го во тегли.
Пријатен апетит!