Ова е десерт кој ќе ве освои! Подгответе вкусна, лесна торта со бадеми, чоколадо и слатка павлака – ќе ја обожавате.
Потребни состојки:
За кора:
- 80 гр. путер
- 80 шеќер шеќер
- 1 ванилин шеќер
- малку сол
- 5 јајца
- 100 гр. брашно
- 100 гр. меко брашно
- 2 лажички прашок за пециво
- 100 гр. мелени бадеми
- путер и брашно за подмачкување на калапот за печење на кора
За филот:
- 500 мл. млеко
- 2 лажички какао
- 50 гр. шеќер
- 100 гр. чоколадо
- 250 гр. путер
За украсиување
- 50 гр. кршени бадеми
- 150 мл. слатка павлака
- 16 чоколадни карамели
Подготовка:
1. Изматете ги путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер. Додадете малку шеќер и жолчките. Потоа додадете го стопеното чоколади и изматениот шлаг од белките. На крај додадете ја мешавината од брашно и прашокот за пециво, какаото и мелените бадеми. Печете на 170 степени околу 40 минути. Кога ќе го извадите од рерната оставете кората малку да се излади.
2. Сварете го млекото, какаото и шеќерот. Оставете да се излади со константно мешање, потоа додадете го путерот. Хоризонтално пресечете ја кората . Премачкајте ја целата торта со преостанатата смеса. Ивицата од тортата украсете ја со смелени бадеми. Ставете ја во фрижидер да се излади. Потоа украсете со карамелата и слатката павлака.