Есента дојде, а со неа и сезоната на за многу омилениот природен десерт, костените на оган. Секако, доколку нив ги правите дома, тогаш ја користите рерната, а еве како да ви излезат токму онака како што треба!
За да се испечат костените не е потребна некоја голема мудрост. Потребни ви се свежи костени и еден нож, секој костен засечете го по ширина, се додека лушпата малку не се отвори.
Потоа, префрлете ги костените во сад, додадете вода и малку посолете. Оставете да се варат додека водата не зовријат, а потоа извадете ги костените од вода, префрлете ги во тепсија и ставете ги во загреана рерна на 220 степени да се печат 15 минути. Извадете ги од рерната и ставете ги на чинија, прекријте ги со крпа и оставете ги 5 минути. Ова вам ќе ви го олесни чистењето.