Одличен рецет за сите вегетаријанци или пак на љубителите на тестенините кои едноставно сакаат да испробаат нов рецепт. Балсамико оцет е „ѕвездата“ на ова јадење и е тој кој ја прави целата разлика во рецептот. Тој му дава специфичен вкус кој едноставно нема да го заборавите и ќе посакате повторно да го направите.
Состојки:
- 120 грама фетучини тестенини (или обични шпагети)
- 2 лажици путер
- 1 лажица маслиново масло
- ½ исчекан поголем црвен кромид
- 2 чешниња лук (ситно исечкани)
- 230 грама портобело печурки или шампињони
- 60 милитри балсамико оцет
- 60 милилитри павлака
- 80 грама изрендан пармезан
- 1 лажица ситно исечкан магдонос
- Сол и бибер по вкус
Подготовка:
Сварете ги тестенините според упатството на пакувањето, а додека се варат ставете поголемо тавче на среден оган. Во тавчето ставете ја едната лажица од путерот и маслиновото масло, и додадете ги кромидот и лукот па добро пропржете додека не омекнат. Потоа додадете ги печурките и со повремено мешање пропржете ги околу 8 минути. Откако ќе омекнат и изгубат од волуменот додадете го оцетот и втората лажица од путерот и мешајте. На крајот додадете ја павлаката солта и биберот и намалете го оганот на тивко и оставете да прокрчка додека не се формира густ сос.
Сервирајте од состот врз сварените тестенини и посипете одозгора рендан пармезан и сечкан магдонос.
Сервирајте топло.