Понекогаш уникатноста на рецептите не е во состојките кои ги користите туку во начинот на нивното приготвување.
За следниот рецепт за чоколаден мус ќе ви бидат потребни само две состојки: чоколадо и вода.
Во три сада ставете исти количества од различен тип на чоколадо: темно, млечно и бело чоколадо. Додадете малку вода и убаво растопете ги во микро или на пареа. Потоа секое растопено чоколадо ставете го во посебна пластична кеса и оставете го во фрижидер околу еден час.
Кога ќе помине потребното време ставете ја смесата од чоколадо во сад и додадете малку падна вода. Со помош миксер миксајте додека не добиете крем. Повторете ја постапката со сите три вида на чоколадо, па потоа слој по слој наредете ги во чаша за сервирање.