Класичен рецепт од класичната француска кујна. Оригинално објавен во La cuisine est un jeu d’enfants готвачот од 1963-та година. Овој рецепт е со само 3 состојки, но потребно е малку повеќе внимание во неговото приготвување.
Состојки:
- 2 јајца
- 25 грама рендано гриер сирење (или во замена друг вид на тврдо кравјо сирење)
- Сол и бибер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови и ставете ја решетката на средина од рерната.
Одделете ги белките од жолчките и ставете ги во посебни садови. Белките изматете ги добро како кога подготвувате шлаг, т.е. додека не добиете цврста бела пена. Додадете ја солта и биберот и потоа нежно промешајте го ренданото сирење во нив.
На намрсено тавче ставете од смесата со белките и направете мала вдлабнатина да личи на гнездо. Печете ги околу 3 минути, а потоа ставете ги жолчките во вдлабнатината и печете ги во загреаната рерна уште 3-4 минути.
Сервирајте топло.