Уште еден рецепт од регионот Апулија, овој пат за фокача со шери домати, оригано и маслинки
Потребни состојки:
- 250 гр. брашно
- 1 лажичка сол
- 20 мл. ладно цедено маслиново масло
- 10 гр. свеж квасец
- 100-150 мл млака вода
- 50-100гр. шери домати
- Оригано
- Маслинки
Начин на подготовка:
Замесете меко и глатко тесто од брашното, солта, маслиновото масло, квасецот и млаката вода и оставете да стасува околу час до час и половина.
Нараснатото тесто распределете го во подмачкана тава и со прстите направете вдлабнатини. Шери доматите пресечете ги на половина и редете ги во вдлабнатините. Ситно исечкајте ги маслинките и наредете ги низ целото тесто, на крајот наросете оригано и распрскајте маслиново масло.
Печете околу 10-20 минути на загреана рерна на 250 степени.
Во Апулија покрај оваа верзија на фокача најчесто се прави и фокача со маслинки и тенки прстени кромид или пак наједноставна верзија со сол и маслиново масло.
Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.