Морковите се фантастични. Полни со каротин и витамини. Тие се одлични во десерти, супи, како што покажува и нашиот најнов предлог рецепт и додатоци за главните јадења.
Печените моркови со лук и магдонос, не само што се здрави и вкусни туку и лесни за приготвување. Би биле како одличен прилог за неделниот ручек, а ова се состојките...
Состојки:
- ½ кг моркови
- 2 лажици маслиново масло
- 2 лажици балзамичен оцет
- 5 чешниња лук (или 2 лажици сув лук)
- 1 лажица сушен темјан
- 2 лажици сецкан свеж магдонос
- Сол и бибер по вкус
Подготовка:
Излупете ги морковите, пресечете ги на половина и вклучете ја рерната на 180 степени Целзиусови.
Во длабок сад ставете ги морковите, зејтинот, оцетот, зачините и лукот. Промешајте ги добро за секој морков да биде обложен, а потоа добро посолете и нанесете бибер.
Наредете ги морковите во намрсен плех и печете ги 35-40 минути.
Сервирајте топло.