Палачинките се одличен почеток на денот. Тие се вкусни во секој облик и со било каков додаток, мед: мармалад или пак сируп.... Но, уште повкусни се со Нутела. Не. не намачкани со Нутела, туку „полнети“.
Од состојките може да се направат 6-7 средно големи палачинки, но претходно на плех обложен со хартија за печење направете 6-7 дискови од Нутела со дијаметар од 6 сантиментри (како на фотографиите подолу) и замрзнете ги во замрзувач.
Состојки:
- 200 грама брашно
- 1 прашок за пециво
- 4 лажици шеќер
- Малку сол
- 1 јајце на собна температура
- 250 мл. млеко
- 50 мл зејтин
- 1 лажичка ванила екстракт (по желба)
- По желба: сецкани банани или јагоди
Подготовка:
Во поголем сад ставете го брашното, пецивото, шеќерот и солта, а во друг сад изматете го јајцето, зејтинот, млекото и екстракот од ванила. Комбинирајте ја смесата во хомогено течно тесто и на загреано тавче направете палачинки. На средина од самата палачинка ставете од смрзнатиот диск од Нутела а потоа пoкријте го со уште тесто и превртете ја палачинката за да се испече и на другата страна.
Сервирајте со овошје по свој избор.