По Италија, Dave’s Kitchen нè носи во Каталонија, доловувајќи само мал, но значаен дел од шпанската традиционална и современа кујна.
Шпанија, земјата на паелјата и сангријата, ќе ве воодушеви со својата едноставност кога станува збор за храната.
Доколку патот ве носи кон Барселона, Валенсија и Лорет Де Мар постојат неколку нешта кои во никој случај не смеете да ги пропуштите.
Паеља
Овој дел од земјата изобилува со ресторани во кои може да вкусите традиционално направена паеља. Наједноставно кажано станува збор за ориз приготвен со месо или морски плодови. Во Валенсија ќе ви препорачаат да испробате паелја со зајачко или пилешко месо. Ако сте вегетаријанец добро е да се знае дека има и вегетаријанска варијанта од оваа јадење.
Сангрија
Германците лудуваат по пивото, додека во Шпанија со полно право може да се каже дека титулата на најконсумиран пијалак ја има сангријата.
Многумина ја прават со коњак и вотка, но најдобрата сангрија по правило е комбинација од црвено вино, газиран сок од портокал, шеќер, сечкано овошје (портокал, јаболка, круша) и многу мраз.
Што велите за освежителна орчата?
На прв поглед изгледа како сутлијаш сервиран во чаша. Но, кога ќе ја вкусите е едно сосема поинакво доживување. Неверојатно освежителна, орчатата се служи со долгнавести лепчиња прелиени со шеќерна глазура. Ако сте расположени за уникатни нешта, овој пијалак дефинитивно мора да се најде на вашата листа на must try.
Крофни, крофни и само крофни
Изгледа дека Шпанците не можат да го замислат денот без вкусни крофни, без разлика дали се со чоколадна глазура, полнети со џем или пак наросени со шеќер во прав. Може да се најдат во секоја пекара и супермаркет. Четири солидно големи крофни за 1 евро? А, зошто да не!
Уште неколку интересни детали...
Земјата изобилува со најразлични типови на вина кои одлично одат во комбинација со домашната кујна. Специјалитетите со морска храна веќе се дел од секојдневната исхрана, исто како и печените компири со зачини.
Влијанието од италијанската кујна е мошне нагласено и јасно се забележува преку многуте италијански ресторани кои може да се најдат во овој дел од земјата.
Интересно е да се забележи дека во Каталонија речиси не постои уличка во која нема да пронајдете дрво со портокали. Сепак, парадоксално е што најголемиот дел од истите се извезуваат, па дома остануваат само портокалите со најлош квалитет.