Сакате да направите лесно италијанско јадење со кое ќе ги импресионирате семејството, пријателите и партнерот?
Тогаш ова е вистинскиот рецепт за вас. Составено од паста, домати, печурки, зачини и вотка, ова јадење ќе ги задоволи и најпребирливите.
Потребни состојки:
- 1 лажичка босилек
- 4 чешниња лук
- 1 шолја сечкани печурки
- ½ шолја сечкан кромид
- ½ лажичка оригано
- 1 мала конзерва домати
- Варени макарони
- 1 лажица црвен пипер
- ¾ лажичка сол
- 1 лажичка маслиново масло
- ½ шолја хопла
- 1 шолја пармезан
- ¾ шолја вотка
Начин на подготовка:
Во тавче запржете ги кромидот и лукот заедно со маслиновото масло додека кромидот убаво не омекне. Додадете ги доматите, вотката, црвената пиперка, босилекот и ориганото.
Откако сосот ќе зоврие, намалете ја температурата и оставете 10 минути да се динста на тивок оган. Потоа додадете ги печурките и оставете ја тавата уште десетина минути на тивок оган додека печурките не омекнат.
Во ова додадете ја хоплата и убаво промешајте за сите состојки да направат една целина. Насолете и на крајот ставете ги варените макарони.
Послужете додека е топло, така што од горе ќе ставите од ренданиот пармезан.