Научници од Харвард: Готвењето во микробранова печка не е штетно

Иако веќе подолго време се користат секојдневно за време на готвењето, микробрановите печка се уште имаат околу себе некоја „аура на недоверба“.

Дали готвењето и подгревањето храна во нив е навистина безбедно? Научници од Харвард тврдат дека е, но не е сè толку едноставно.



Имено, иако брановите енергија со кои храната се грее или готви не се опасни самите по себе, некоја храна е подобро да ја зготвите во микробранова печка, а некоја ќе задржи повеќе хранливи состојки со готвење на друг начин.

За готвење во микробранова печка посебно е погодна онаа храна која ќе задржи повеќе хранливи материи ако се готви за пократко време и со што помалку течности.

Пример, зеленчукот кој содржи многу витамин Ц е подобро да се готви во микробранова печка бидејќи готвењето во неа е кратко и така ќе се задржи поголема количина од витамините отколку кога би се варел во вода.



Иста е ситуацијата и со другите хранливи материи кои се уништуваат во вода.

Научниците според тоа заклучуваат дека не само што не треба да се плашите храната да ја готвите во микробранива печка, туку и во одредени случаи таа е подобар избор.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
- Што е тоа мало црвено, по малку бело?
- Мравка со нога во гипс.

webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по наместа влажни коловози. ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е...
Верски календар
На денешен ден
- Денеска е Меѓународен ден на спомениците на...
1797.- Роден е францускиот државник и историчар...
1820.- Роден е австрискиот композитор и диригент...
1882.- Во Лондон е роден Леополд Стоковски,...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби