Изненадете го Вашето семејство и пригответе им превкусна пастрмајлија.
Ќе ви бидат и повеќе од благодарни! За овој рецепт од кујната на Давор ќе ви бидат потребни следните состојки:
- 1кгр. Екстра бело брашно Тип 400- Жито Лукс
- 600 мл. млака вода
- 2 лажичиња сол
- 2 лажичиња шеќер
- 100 гр. масло за јадење
- 1 квасец
- 150 гр. ситно исечкано пилешко месо посолено и отстоено во сол минимум 30 минути
- 1 јајце
Начин на подготовка:
Од сите состојки се замесува тесто и се остава тестото да стаса околу 90 минути.
Се размесува и се дели на 4 дела. Секој дел се расукува во форма на чамец со притискање на средишниот дел за краевите да бидат повисоки.
Се редат парчињата месо низ целата пастрмајлија и се пече во загреана рерна на 250 степени околу 15 минути, па се намалува на 200 уште 10-тина минути. Кога ќе фати кора пастрмајлијата се премачкува со свинска маст.
Две до три минути пред да биде готова искршете го јајцето, изматете го и прелијте го врз месото. Печете уште 2-3 минути.
Добар апетит!
За повеќе рецепти од кујна на Давор посетете ја неговата FB страна Dave’s Kitchen.