Вода од чешма, за разлика од храна, не содржи протеини и шеќери па лесно е да се загади со бактерии. За необичниот вкус на водата која отстојала во чаша во текот на ноќта сепак постои објаснување.
Поточно, кога водата била изложена на воздух апсорбирала малку јаглерод диоксид, а дел од него се претворил во јаглеродна киселина. Тоа значи дека се променил нејзиниот хемиски состав, пишува Discovey News. Од друга страна кога јаглеродната киселина ќе отпушти еден или два протони се претвора во бикарбонат или карбонат, а со тоа се намалува и pH вредноста на водата поради што таа го менува вкусот.
Покрај тоа, водата што стоела неколку часа во чаша била изложена на бактерии, а во неа паднала и одредена количина на прашина. Ова не значи дека е расипана, туку поради сè ова што го наведовме, следниот пат добро размислите дали ќе ја пиете застоена вода или ќе наточите свежа.