Crumble или пита која се рони, е рецепт од познатиот готвач Гордон Ремзи, која се подготвува со овошје и тесто. Има вкус на овошна пита, а наменета е да ја подготвуваат домаќинките кои сакаат благи работи, но не се многу вешти во подготвување на истите.
Потребни состојки:
- 6 лажици бел шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- малку цимет во прав
- 6 јаболка со лушпи
- 3 лажици сушена брусница
- кора од 1 лимон
- сок од ½ лимон
Потребни состојки за тестото:
- 100гр брашно
- 2 лажици кафеав шеќер
- малку цимет
- 4 лажици граноли или мусли со јаткасти плодови
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200°С. За тоа време направете ја карамелата во мал сад
- Во садот ставете бел шеќер, малку цимет и ванилин шеќерот и ставете ја смесата на оган да се претвори во карамела. Не ја мешајте смесата, туку повремено потресувајте го садот.
- Во карамелата додајте три изрендани јаболка со лушпи, измешајте и оставете ги да се готват минута или две.
- Потоа додајте ги и останатите три јаболка исечени на коцки, лимоновата кора и сокот и на крај сушените брусници. Сето тоа добро измешајте го и тргнете ја смесата од оган.
- Направете тесто од брашно, кафеав шеќер, цимет и коцка ладен путер. Сите состојки мешајте ги со прстите додека не добиете смеса како лебни трошки, а потоа додајте ги гранолите или муслите.
- Истурете го тестото врз печените јаболка и сушените брусници и сето тоа заедно ставете го во рерна на 200 степени околу 12-14 минути додека тестото не добие златна боја.
Послужете дур питата е топла со слатко или топка сладолед.