За сите љубители и на чоколадо и на ванилата ви претставуваме одличен кремаст колач, кој ќе ве освои веднаш, а истиот е многу лесен за правење.
Потребни состојки:
- 6дцл млеко од соја
- 4дцл крем од овес
- 2л желатин
- 2дцл јаворов сируп
- 100гр растопено темно чоколадо
- 100гр индиски ореви (кои претходно стоеле 2 часа во вода)
- 2л шеќер од коко
- 3 урми
- 1 ванилин шеќер
- 1 пакетче бисквити без глутен
Начин на подготовка
Измешајте ги млекото, овесот, јаворовиот сируп и желатинот и гответе ги една минута додека ги мешате. Смесата ставете ја во блендер и додадете ги индиските ореви. Измиксајте добро. Бисквитите наредете ги на плех, со кои ќе го покриете целото дно.
Земете половина од сместа и намачкајте врз бисквитите. Оставете да се стегнат. Во останатата половина додајте го желатинот, кокосовиот и ванилин шеќер. Измешајте убаво и прелијте врз жолтата смеса. Украсете со некое бобичасто овошје, а потоа оставете го колачот во фрижидер два часа.