Текојаки е популарна улична храна која полека добива на популарност во САД, а особено во Њујорк. Малечките топки од тесто слично на крофни, се полнети со октопод, ѓумбир, остатоци од темпура и млад кромид, а самите текојаки топки потоа се печат и ротираат во специјални калапи.
Кога ќе се испечат добиваат совршено тркалезна форма, а се служат со прелив од јапонски вид на Ворчестер сос, дајкон или микс на оцет и соја сос.
Потеклото на Такојаки топките е од Осака, а во САД моментално може да се купат само во мал број на ресторани ширум Њујорк. Еден од рестораните во „големото јаболко“ кој ги продава е Otafuku x Medetai во Ист Вилиџ.
Како се подготвуваат Такојаки топките? Погледнете.