Точното име на овој бразилски куглоф е Bolo de Leite Condensado или во превод колач со кондензирано млеко. Традиционално се први во куглоф калап, но искрено можете да го направите во речиси секое тавче или калап кое што ќе посакате.
Тоа е богат, декадентен и едноставен десет кој е еден од омилените во Бразил, а главната „ѕвезда“ на самиот рецепт е кондензираното млеко. Млекото придонесува за вкусот и текстурата на самиот колач. Во чест на претстојната Летна олимпијада во Рио, ви препорачуваме да го направите.
Состојки:
- 1 конзерва кондензирано млеко (400 мл.)
- 400 мл. обично полномасно млеко
- 2 јајца
- 2 лажици несолен путер
- 260 грама брашно
- 200 грама шеќер
- 1 прашок за пециво
- Малку сол
- 1 лажица ванила екстракт
Подготовка:
Во поголем сад измиксајте ги најпрво јајцата и путерот па потоа додадете ги двата видови на млеко и продолжете со микасење околу 4-5 минути додека не добиете воздушеста смеса на тесто. Додадете го шеќерот па продолжете со миксање додека шеќерот не се стопи и на крај додадете го брашното заедно со прашокот за пециво, екстрактот и солта.
Ставете го во калапот за куглоф и печете на 180 степени Целзиусови околу 60 минути додека површината не добие „златна“ боја или додека не го боцнете тестото со подолга чепкалка и таа е без трошки. Ако го печете тестото во тавче, времето на печење ќе биде пократко околу 40-на минути.