„Лист“ тортите се ретро десерт што моментално го има своето заживување. Тортите моментално се гастрономски тренд, а причината за преродбата е едноставноста во подготвувањето.
Како да ја подготвите „лист“ тортата и што се ви е потребно за неа?
Состојки за тестото:
- 248 грама брашно
- 310 грама шеќер
- 1 прашок за пециво
- ¼ лажичка сол
- 226 грама несолен путер
- 50 грама какао
- 235 мл врела зовриена вода
- 120 мл. млеко
- 2 јајца
- 2 лажички ванила екстракт
Состојки за чоколадната глазура:
- 112 грама несолен путер
- 30 грама какао
- 6 лажици млеко
- 400 грама шеќер во прав
- Чоколадни мрвици
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени и намрсете го правоаголниот плех со путер или обложете го со хартија за печење.
Во подлабок сад ставете го брашното, прашокот за пециво, шеќерот и солта и оставете го садот на страна. Во друг поголем сад стопете го путерот на пареа (или во микробранова) па додадете ги какаото и водата. Добро промешајте додека не се олади малку смесата. Потоа додадете ги млекото,јајцата и ванила екстрактот, а потоа оваа смеса измешајте ја со таа од првиот сад со брашното. Добро промешајте и смесата истурете ја во плехот и печете околу 25 минути. Кога ќе се испече оставете да се олади.
Во поголем сад стопете го путерот, какаото, млекото а потоа додадете го шеќерот во прав додека не добиете течна чоколадна глазура.
Оставете глазурата да се олади и потоа прелијте ја врз испеченото тесто. По желба ставете чоколадни мрвици, или некое сезонско овошје, а ако не сакате оставете ја како што е.