Печурките се одлична замена за месото – без разлика дали сте вегетаријанец или едноставно сакате да одморите од консумација на храна од животинско потекло.
Поховани, во сос, во салата, печени, па дури и сирови, печурките се многу вкусни, а со следниот рецепт ќе сакате да ги јадете повеќе од еднаш неделно.
Потреби состојки:
- 400гр лебни трошки
- 100гр брашно
- 150мл млеко
- 1 лажица лимонов сок
- 10 поголеми печурки (шампињони)
- Масло за пржење
- Сол и бибер по желба
- 6 лажици исечкан магданос
Начин на подготовка:
Во блендер измешајте ги свежиот магданос и лебните трошки додека не се соединат, а потоа додајте сол и бибер. Претходно измијте го магданосот и добро исушете го пред да го измешате со лебните трошки.
Во млекото ставете го лимоновиот сок и оставете го да отстои 10-на минути.
Печурките исчистете ги и исечете ги на тенки резанки од околу 1см. На кујнска површина ставете три одделни садови со брашно, млекото со лимон и лебните трошки. Секое парче печурка добро наросете го со брашно, натопете го во млеко и на крај во лебните трошки со магдонос, па ставете го да се пржи во загреаното масло, додека не добие златно-кафена нијанса.
Откако ќе ги испржите сите печурки, сервирајте ги со сос на база на мајонез, сенф и кисели краставички. Пријатен апетит!