Ако го комбинирате вашето јадење со неколку парчиња леб, тогаш сигурно ќе го обожавате печениот карфиол, кој ќе ви служи како соодветна замена за лебот. Со малку труд, зачините кои ги сакате и сирење, подгответе ја омилената закуска во текот на ладните денови.
Потребни состојки:
- 1 помала главица карфиол
- 1 лажица маслиново масло
- 1 јајце
- 25гр пармезан
- 25гр рендано сирење
- сол
Начин на подготовка:
Рерната загрејте ја на 200 степени, а за тоа време обложете го садот за печење со хартија за печење и ставете маслиново масло. Во блендер ставете го карфиолот и иситнете го на најситни делови. Во друга тава, на загреано масло ставете го иситнетиот карфиол, а потоа додадете малку вода и пржете го околу 15 минути додека не омекне. Откако добро ќе го запржете, ставете го во тавата за печење, додајте јајца, пармезан, сирење и сол, а може и да додадете некои зачини. Обликувајте го во вид на леб и печете додека не зацрвени. Кога ќе олади, подготвен е за послужување.