Секоја домаќинка има свој рецепт за подготовка на пире од компири. Но, со неколку трикови од светските готвачи, ќе направите кремасто пире, кое ќе го обожаваат сите.
Изберете го најдобриот компир
За подготовка на пире може да се послужите со кој било вид на компир, но најдоброто пире ќе го добиете ако користете брашнасти плодови, односно компири со висок процент на скроб.
Заборавете на алатките за пасирање
Што повеќе ги пасирате компирите, толку повеќе ги претворате во леплива каша. Наместо да ги користите вообичаените алатки за пасирање, употребете преса за пасирање компир, која многу подобро го пасира варениот зеленчук и на тој начин ќе подгответе пире без претерано мешање.
Користете ладен путер
Готвачите советуваат додавање на ладен путер во испасираниот компир за да добиете фино пире. Користењето на топол путер или растопен, додатно ја разредува смесата и го расипува целиот вкус.
Совет плус: Не заборавајте добро да го зачините и да го попарите пирето.