Општо познато е дека салатите се одлични за нас. Благодарение на растителните влакна го подобруваат варењето, а и полни се со разни хранливи материи.
Едно од правилата кои се однесуваат на салатите е дека што потемни се листовите, толку се побогати со хранливи состојки, бидејќи тоа значи дека биле способни да апсорбираат повеќе светлина потребна за синтетизирање на состојките.
1) Една од најпопуларните салати периодов е кељот – една шолја кељ ги задоволува дневните потреби на организмот за витамините А, C и К, а истата количина содржи и 3 грама протеин и малку растителни влакна. Инаку, неговата нутриционистичка вредност е еднаква со онаа на водата.
2) Марулата содржи повеќе антиоксиданси и хранливи состојки отколку некои други слични салати, како ајсбергот, особено витамините А и К. Таа е исто така одличен извор на фолна киселина, која е позната како витамин Б9 и е значајна за многу важни процеси во организмот како создавање на црвени крвни зрнца.
3) Спанаќот покрај витамините А и К има големи количини на железо, калциум и калиум.
4) Руколата изобилува со фитохемикалии, кои можат да го запрат развојот на одредени канцери.