Со малку фантазија и вештини, похованиот кромид претворете го во совршено мезе кое ќе ви стане омилената закуска со пиво.
Потребни состојки:
- 3 главици кромид
- 6 парчиња кашкавал
- 300мл млеко
- 2 јајца
- 300гр брашно
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка бибер
- 1 лажичка црвен бибер
- масло за пржење
Начин на подготовка:
Исчистете го кромидот. Користејќи остар нож направете цвет од него (погледнете во видеото). Исечкајте го кашкавалот на ситни делови и ставете помеѓу парчињата кромид. Таквиот цвет од кромид ставете го во ладилник еден час.
Јајцата измешајте ги со млекото во еден сад, а во друг измешајте го брашното, солта, биберот и црвениот бибер. Кромидот ставете го неколку пати во јајцата убаво да се накисне, па во мешавината со брашно. Потоа вратете го уште 20 минути во ладилник.
По 20 минути, извадете ги испржете ги во загреано масло. Пријатно јадење.