1) Нè прави среќни
Покрај тоа што е исклучително вкусно, причината за ова е што содржи триптофан – аминокиселина која мозокот ја користи да создава серотонин, невротрансмитерот кој го предизвикува чувството на среќа.
2) Содржи растворливи влакна
Темното чоколадо со висок процент на какао содржи голем број на растворливи влакна – 100 грама чоколадо од 70-85% има 11 грама влакна. Овој тип на влакна помага во спуштањето на холестеролот, не прави сити подолг период, и е добар за дигестивното здравје.
3) Добро е за мозокот
Јадењето чоколадо може да ја спречи деменцијата – студија долга 40 години утврдила дека луѓето кои често јадат чоколадо имале подобри резултати на тестови каде што се тестирала функцијата на мозокот.
4) Добро е и за срцето
Темното чоколадо го намалува ризикот од кардиоваскуларни заболувања – една студија покажала дека доколку тоа се јаде 5 или повеќе пати неделно, ризикот се намалува за околу 57%
5) Преполно е со антиоксиданси
Темното чоколадо има флаваноли– антиоксиданси кои ги имаат билките како какаото, кои го намалуваат крвниот притисок и холестеролот и го одржуваат здравјето на крвните садови. Други оксиданси како фенол и катехин, пак, ја заштитуваат кожата од изгореници.
6) Природно го намалува стресот
Докажано е дека темното чоколадо го намалува нивото на стрес хормонот кортизол, како и на други хормони наречени катехоламини.