Велигден помина, но вкусните мини зајчиња и понатаму не излегуваат од мода, особено ако сакате да направите нешто интересно и подеднакво вкусно за вашите најблиски.
Потребни состојки:
- 900 гр. брашно
- 400 мл. млеко
- 2 белки
- 1/2 квасец сол по вкус
- 4 лажички шеќер (или 2 големи лажици)
- 100 мл. масло за јадење.
- Каранфилчиња и бадеми за очите и забите
Начин на подготовка:
Замесете тесто од сите состојки, оставете да стаса околу 60-70 минути и започнете да ги оформувате зајчињата на тој начин што целото тесто ќе го поделите на 4 еднакви делови.
Од секој од деловите земете поголемо парче за стомакот, малку помало парче за главата и 6 помали парчиња за рацете и нозете и ушињата. За користете каранфилче , а за забите исечкани бадеми. Оставете ги повторно да стасаат околу 30 минути, премачкајте ги со жолчка и печете на загреана рерна 180 степени 25-30 минути. Добар апетит и забавно готвење!
Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.