Ретко која храна може да се спрема на разновидни начини како јајцата, а во која друга храна и да се се додадат скоро задолжително и го подобруваат вкусот.
Најпознати и највообичаени рецепти кај нас се јајца „на око“ или кајгана, а разни земји низ светот си имаат свои специфични рецепти кои ги применуваат секојдневно.
Еве како јајцата се спремаат во одредени земји:
1) Шри Ланка – Јајце “во бункер“ (egg hopper)
Таканаречените „јајца во бункер“ се популарна улична храна во Шри Ланка. Тие се сервираат во чинија од палачинка направена од оризово брашно и кокосово млеко.
2) Обединето Кралство – ролни од јајца (Scotch eggs)
И покрај името („Шкотско јајце“), ова е популарен рецепт низ Обединетото Кралство, а се состои од тврдо варено јајце обвиткано во месо од кобасица и покриено со презли, кое потоа е пржено или печено.
3) Кина – вековни јајца (century eggs)
Ваквите јајца се деликатес во Кина и се всушност јајца кои биле чувани во комбинација од сол, вар, глина, оризови лушпи и пепел во период од неколку дена или недели.
4) Израел – Шакшука (shakshuka)
Ова вкусно јадење се состои од поширани јајца кои пливаат во сос направен од домати, кромид, чили пиперчиња и мноштво зачини.
5) Филипини – Квек Квек (kwek kwek)
Исто така позната и како токнененг, оваа улична храна се состои од истолчени и испржени јајца од препелица.