Тиквичката е овошје, но се консумира како зеленчук и тоа најмногу во летниот период. Честопати ја комбинираме со месо, но и како салата. Токму во сезоната кога најмногу се јадат тиквичките, добро е да знаете нешто повеќе:
- 95% содржат вода
- Најголемата тиквичка која некогаш созреала, тежела 33кг и била долга 2м
- Може да бидат светло или темно зелени, темно жолти или портокалови
- И цветовите на тиквичката може да се готват и да се јадат -Иако се уште не се спремни за берба, семките на тиквите може да се јадат
- Може да се јадат и излупени и неизлупени
- Младите тиквички имаат потемна кора
- Содржат многу малку калории и маснотии, односно 100гр свежи тиквички имаат само 15 калории
- Од останатите хранливи состојки содржат и манган, витамин С и А, магнезиум, калиум и железо
- Лутеинот и зеаксантинот исто така се дел од тиквичката, а се борат против слободните радикали и го забавуваат стареењето