За оваа недела од кујната на Dave’s Kitchen ви предлагаме рецепт за вкусен домашен зелник со урда и праз.
Потребни состојки:
За тесто
- 1 кгр. брашно
- 1/2 свеж квасец
- 500мл. вода
- Сол по вкус
- Масло за јадење по потреба
За фил
4 снопчиња праз ситно исечкани
1 јајце
200 гр. урда
Начин на подготовка:
Најпрво потребно е да го испржите празот на малку масло додека омекне, тргнете на страна и оставете да се олади. Кога ќе се олади промешајте го со урдата и јајцето.
Во длабок сад замесете тесто од брашното, квасецот, водата и солта. Оставете да стаса околу 30- тина минути. Тестото поделете го на два дела. Едниот дел поделете го на 3 еднакви делови и расукајте ги во кори големи колку една чинија. Земете ја првата кора нанесете околу 2 лажици масло за јадење. Покријте со втората кора и нанесете повторно масло за јадење распределувајќи го низ целата кора. Потоа покријте ги со третата кора претходните две кори и расукајте една голема кора, малку поголема од тавчето во кое ќе го печете зелникот. Пренесете ја кората во претходно премачкана тава, каде што краевите ќе висат од тавчето.
Навратете ги краевите така што ќе формирате убава витка. Во средишниот дел нанесете од филот со празот и оставете на страна.
Расукајте уште една потенка кора од другата половина од тестото, нанесете ја врз филот одозгора така што ќе формирате ,,неправилна,, површина. Тоа ќе даде рустикален изглед на Вашиот зелник.
Пропрскајте ја со масло за јадење горната кора и печете на загреана рерна на 200 степени околу 20-тина минути, а потоа намалете на 180 степени уште 10-тина минути или додека не добие убава златно кафена боја.
Повеќе рецепти од кујната на Давор пронајдете на неговата FB страна Dave’s Kitchen.