Смрзнато овошје и зеленчук кои се добри за зимската исхрана

Некои овошја и зеленчуци губат голем дел од својата ефективност, мирис и вкус кога се замрзнати. Но, тоа не е случај со сите. Има и такви кои после нивното замрзнување стануваат значително повкусни и ги задржуваат витамините во нив.

Пченка



Замрзнатата пченка е многу подобра од конзервираната. Таа содржи каротеноиди кои влијаат врз целокупното здравје на човекот. Ќесичката со замрзната пченка најдобро е да се искористи во текот на шест месеци.

Грашок



Замрзнатиот грашок има ист вкус и текстура како и свежиот. Според студија објавена во магазинот Journal of Food Science процесот на неговото замрзнување ги подобрува нивоата на антиоксиданти. Половина шолја грашок содржи 13 проценти од дневните потреби за витамин Ц.

Спанаќ



Според студија која е спроведена во Полска докажано е дека замрзнатиот спанаќ содржи повеќе калциум од свежиот, но потребно е да го изедете колку што можете побрзо.

Боровница



Боровницата се смета за супер храна, а една од нејзините предности е што таа не ја губи својата моќност на ниски температури. Освен оваа нејзина карактеристика една студија покажала дека го намалува и ризикот од срцеви заболувања.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Невработена службеничка го прашува директорот:
- Кои се условите да станам ваша секретарка?
- Многу едноставни: сакаш или не сакаш?
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
885.- Во Моравија умре Методиј Солунски, постар...
1587.- Британската флота под команда на адмирал...
1772.- Во Лондон е роден Давид Рикардо, англиски...
1775.- Американската војна за независност почна...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби