Барате некој лесен и освежителен десерт кој е погоден за овој период од годината?
Искористете го денот да го подготвите овој вкусен колач кој е лесен за подготовка, а ќе ви помогне да се засладувате во текот на целата недела.
Потребни состојки:
За кората:
- 6 белки
- 50 гр. шеќер
- 50 гр мелени ореви
- 50 гр. мелени бисквити
- Опционално - 1 лажичка ванила
За филот:
- 6 жолчки
- 1 пудинг од ванила
- 2 лажици брашно
- 600 мл. млеко
- 250 гр путер
- 100 гр шеќер во прав
- 1 лажичка екстракт од ванила
- Слатко од дуња по желба
- 250 мл. слатка павлака
- Јагоди за украсување
Начин на подготовка:
Во длабок сад изматете ги белките со шеќерот во цврст шлаг. Додадете ги мелените ореви и бисквити. Претурете ја смесата за пандишпан во правоаголно тавче обложено со хартија. Печете на 180 степени околу 20-25 минути.
За филот, изматете ги жолчките пудингот, брашното, млекото и ванилата заедно и гответе додека не се згусне. Покријте со хартија за свежа храна и оставете филот да се олади комплетно. Потоа изматете го путерот и шеќерот во прав и полека додавајте од изладениот пудинг. Путерот и пудингот треба да се на иста температура за да може лесно да се спои смесата.
На изладениот пандишпан нанесете го вака подготвениот фил и оставете да се излади во ладилник околу 1 час. Нанесете тенок слој од слатко и изматен шлаг. Оставете да се стегне убаво, а за тоа време исечкајте јагоди или друго овошје и наредете го врз шлагот. Оставете да се стегне и пресечете парчиња.
Добар апетит и забавно готвење!
За повеќе рецепти посетете ја официјалната ФБ страна на Давор, Dave’s Kitchen.