Нов начин за процесирање на брокула овозможува нејзино мелење во фин прашок од кој може да се прави кафе.
Според австралиските креатори на овој пијалак CSIRO и Hort Inovation, тој добил „мешани“ рецензии во едно кафуле во Мелбурн каде бил сервиран на љубителите на кофеин.
Прашокот може да се додава и во разна храна или да служи како додаток за смутија, мафини и супа.
Две големи лажици од него се еквивалентни на 36 грама брокула (една доза), а според австралиската влада препорачаната дневна количина е 5 до 7 дози. Брокулата е одличен извор на витамините Ц, К, А и Б6, како и на фолати, магнезиум и калиум, покрај останатите хранливи состојки.
За креирање на прашокот се користи целата брокула, што за разлика од нејзиното класично готвење не остава никаков отпад. Процесот на продукција вклучува специјален третман пред брокулата да се исуши и раситни, со цел да се задржи оригиналната боја, вкус и што повеќе од хранливите состојки.
За да се направи кафето од брокула, прашокот се додава во шолјата еспресо, за потоа да му се додаде млеко и уште прашок од брокула одозгора.
А, дали ќе стане хит по кафулињата останува да видиме.