Кога се зборува за калциумот во исхраната, повеќето од нас замислуваат чашка млеко. Но, млечните производи не се единствениот извор на калциум, бидејќи него го има и во растителни продукти како:
1) Лиснат зеленчук
Многу зеленчуци се богати со калциум, особено темните зелени лиснати како блитвата, брокулата, кељот, спанаќот и слично. Само една шолја зготвена блитва, на пример, содржи скоро четвртина (268mg) од препорачаната дневна доза калциум
2) Тофу
Половина шолја тофу содржи 861mg калциум, многу малку калории, а многу протеини, поради што оваа храна се смета за еден од најдобрите вегански извори на протеин.
3) Морска храна
Сардините покрај омега-3 масните киселини и витамин Д се богати и со калциум. Уште еден добар извор на калциум е и лососот.
4) Портокали
Еден портокал содржи 70mg калциум и прилично многу витамин Ц. Се препорачува јадење на цел портокал, бидејќи во форма на сок количината на калциум изнесува само 27mg.
5) Бадеми
Триесет грама бадеми (околу 22 бадеми) покриваат 8% од дневната потреба за калциум.