Брокулата нуди мноштво здравствени придобивки и е пожелно да е чест дел од секојдневната исхрана.
1) Одличен извор на фолати
Една шолја брокула содржи 57 микрограма фолати, што е 14% од препорачаната дневна доза. Тие влијаат на намалување на ризикот од срцеви заболувања, болести на непцето, а влијаат и на растот на косата и се една од клучните хранливи состојки за развојот на фетусот.
2) Богата е со витамини
Брокулата изобилува со витамините А, Б6 и К, кои помагаат за здравјето на имунолошкиот систем (А), крвотокот и апсорпцијата на калциум (К) и градење на мускули (Б6)
3) Полна е со витамин Ц
Една шолја брокула има 82 грама витамин Ц – повеќе од еден портокал.
4) Го подобрува метаболизмот
Како и другите зеленчуци, брокулата изобилува со растителни влакна (3 грама во шолја сечкана брокула) кои помагаат за правилна функција на дигестивниот систем, здрав метаболизам и слабеење.
5) Го намалува ризикот од канцер
Брокулата, покрај зелката и карфиолот е одличен извор на фитохемикалии како глукозинолати кои помагаат во превенцијата против канцерите.
Неколку начини на кои што може да се подготви вкусен оброк од неа се со печење, правење на пире (во блендер) кое може да се искористи за супа, па дури и за правење на смеса за пица на сличен начин како што може тоа да се направи од карфиолот.