Здравствени придобивки од цвеклото

Коренестите зеленчуци во кои спаѓа цвеклото се богати со хранливи состојки и влакна, како и антиоксиданси. Цвеклото има препознатлив „земјен“ вкус, а причина за тоа е геосминот, соединение продуцирано од бактериите – всушност, тоа е истото соединение кое можеме да го намирисаме надвор после дожд.



Човечкиот нос е чувствителен на геосмин, а таа чувствителност игра голема улога во тоа дали уживаме или не во цвеклото.

Цвеклото преферира средни температури и најдобро расте на пролет или во раната есен. Екстремната топлина или студ може да влијаат на неговата боја, а ледените температури му наштетуваат на коренот.



Цвеклото и коренестите зеленчуци (т.н репки) содржат каротеноиди и нитрати, кои помагаат за подобрување на крвотокот, крвниот притисок, мозочната функција и спортските перформанси.

Тие се богати и со антиоксиданси и влакна кои се важни за секоја здрава исхрана бидејќи го намалуваат холестеролот и подолго време нè држат сити. Цвеклото може да се консумира во салати, смутија, од него да се направи пире слично на хумусот, а може и да се пече во рерна на температура до 205°C се додека не омекне доволно за да се прободе со виљушка.



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот


- Тато, тато, каде се Алпите?
- Не знам сине. Прашај ја мајка ти, она чистеше вчера.

webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1469.- Кралицата Исабела од Кастиља се омажи за...
1685.- Францускиот крал Луј XVI го поништи...
1697.- Роден е италијанскиот сликар Џовани...
1859.- Во Париз е роден Анри Бергсон, француски...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби