Една од најпопуларните торти, која се поврзува со приказната за руската балерина Ана Павлова, со доаѓањето на пролетта и првите свежи јагоди конечно може да излезе од книгите со рецепти и да се најде на вашата трпеза.
Нежен, поетичен и бајковит, баш како балетската вештина, е описот за овој едноставен рецепт.
Потребни состојки:
- 3 белки
- 150 грама шеќер
- 2 мали лажички пченкарно брашно
- 1 мала лажичка бел вински оцет
- ½ лажица екстракт од ванила
- 200 мл слатка павлака
- 300 гр свежи јагоди
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 150 степени. Тавчето обложете го со масна хартија за печење и со помош на чинија од средна големина нацртајте кружница, која ќе ви послужи како подлога за смесата од белки. Површината на означениот круг намачкајте ја со путер.
- Во сад ставете ¾ од шеќерот и пченкарното брашно и мешајте додека грутките од брашно во потполност не исчезнат, па така подготвената смеса оставете ја на страна.
- Во друг сад пенасто изматете ги 3-те белки (матењето треба да трае 2-3 минути, а јајцата треба да бидат на собна температура, а не штотуку извадени од фрижидер). Потоа, во веќе оформената текстура додадете ја во три наврати останатата количина на шеќер. Важно е после секое ставање на шеќер смесата да ја матите додека целосно не се растопат грутчињата шеќер.
- Во смесата додадете ги екстрактот од ванила и винскиот оцет, па повторно матете додека не се создаде цврста смеса која не ја губи формата.
- Нанесете ја смесата во нацртаната кружница на масната хартија. Со нежни потези со лажица распоредете ја рамномерно, а во средината направете мала вдлабнатина.
- Намалете ја температурата на рерната на 140 степени и печете еден час. Потоа, отворете ја вратата од рерната и оставете ја смесата да постои внатре уште 10-15 минути, а потоа извадете ја и оставете ја да се олади.
- Додека истата не се излади, изматете ја слатката павлака. Потоа намачкајте ја преку кората и наредете ги јагодите (цели или сечкани – по ваша желба). За поосвежителен вкус, врз јагодите ставете неколку ливчиња свежо нане.
За полесно да се снајдете со подготовката на оваа популарна торта, погледнете го и видеото: