Честопати готвиме според она на кое сме навикнати или според некои рецепти напишани на лист хартија. Но, подобро е да малку да заборавиме на хартијата со цел да го направиме нашиот оброк поздрав. Ви нудиме неколку трикови преку кои ќе направите ем вкусен ем здрав оброк.
Овес на место лебни трошки
За да добиете убава текстура за презла, сомелете го овесот се додека не стане зрнест. Користете го за сето она за кое порано сте користеле лебни трошки.
Цитрон во замена за сол
Ако наместо сол исцедите цитрон во јадењето, оброкот ќе биде повкусен, а нема да има ни грам натриум. Нека ви стане навика да исечкате мали парчиња лимон или цитрон и да ги сервирате кога јадете пилешко, риба, ориз и зеленчук.
Пире од авокадо наместо од путер
Изгмечете го авокадото и од него направете пире, кое ќе биде добар прилог во јадењето или пак во сендвичите.
Житно брашно - а не бело брашно
Житното брашно е неспоредливо со белото брашно, а вкусот е многу поразличен. Користете брашно од цели зрна на пченица за повкусни слатки.
Совети за храна во ресторани
Оброците во рестораните често содржат многу поголема количина на калории за еден ден. Следен пат кога ќе јадете во ресторан, мислете на своето срце и направете го следното:
Место леб нарачајте брускети
Избегнувајте го лебот по рестораните. Место него порачајте си брускети, бидејќи се помали и можете да внимавате колку ќе изедите.
Повеќе зеленчук – помалку главно јадење
Порциите во рестораните содржат многу малку зеленчук, па секогаш нагласувајте зеленчукот да доминира во вашата чинија. Верувајте дека тоа е еден од подобрите избори.