Британски научници решија да направат торта и сирење без маснотии, а тоа го постигнаа така што создадоа протеин кој совршено одговара на вкусот и текстурата на мастите. Со овој изум, производителите ќе ги заменат маснотиите со чист протеин без губење на вкусот ниту квалитетот на производот.
Научниците од универзитетот во Единбург направиле модификувани белковини кои лесно се разградуваат со микрочестичките.
- Ја започнавме измената на протеини кои токму поради тоа што ја имитираат маснотијата, може да се користат при производство на немасна храна. Тоа би можело да биде од голема корист за здравјето на голем број луѓе, но и да се намали стапката на дебелината, која е сè повисока, изјави предводникот на тимот д-р Стив Џастон.
Замената на мастите не е целосно нова идеја, но до сега е користена само во немастен јогурт. При производство на сирење и колачи не се користело бидејќи не било можно да се создаде еден ист вкус и текстура каква што е потребна.
Сепак, членовите на тимот успеале детално да проучат како се однесуваат кога се загреани или кога се процесуираат на други начини. Тоа им помогна да сфатат како да ги променат белковините и да ги користат како замена за маснотиите.