Сезоната на грозјето е започната, па затоа треба добро да ја искористиме. Имајте на ум дека покрај неговиот убав вкус, грозјето е исклучително хранливо овошје, кое делува како природен тоник на организмот. Се користи како природен лек за чистење на крвта, за регулирање на варењето на храната, за отстранување на масните наслаги од телото, за лекување на воспалителни процеси на органите за варење, како и за ублажување на реуматските потешкотии и кожните алергии.
Свежиот сок од грозје е богат со витамини А, Б и Ц и со разни минерали. Содржи околу 20% шеќер, заради што претставува одлична енергетска намирница. Грозјето е важен извор и на биофлавониди, кои го штитат организмот од штетното дејство на слободните радикали, кои може да предизвикаат многу заболувања, вклучувајќи ги и малигните болести. Поради тоа, грозјето има и антиканцерогено дејство.
За да можете дел од ова вкусно и здраво овошје да го зачувате и за претстојната зима, ви предложуваме да направите хранлив сируп од црно грозје.
Потребни состојки:
- 5 кг црно грозје
- 1,5 л вода
- 800 гр шеќер
- 20 гр лимонтус
Подготовка:
Одвојте ги топчињата грозје од дршките, па на кратко измешајте ги во мискер. Додадете вода и испасирајте. На добиенот сок додадете му го шеќерот и лимонтусот, па загрејте го до вриење. Врелиот сок процедете го, истурете го во стаклено шише и добро затворете го. Вашиот сируп од грозје е подготвен да посегнете по него во зимските денови.