Погрешно пржите јајца цел живот!

Пржењето јајца се смета за можеби наједноставниот зафат во кујната, но вистина е дека многу луѓе се соочуваат со еден ист проблем. Имено, јајцето на око често ни излегува препржено од долната страна, а горе да остане живо.

Доколку тоа ви се случува и вам, решението е едноставно – при пржењето користете капак.

Поточно, со помош на капакот пареата ќе овозможи горната страна на јајцето да се свари, па горниот слој нема да остане лигав и проѕирен – проблем кој многу луѓе ги нервира.



Јајцата секогаш пржете ги на средна температура, никако на силна, затоа што така веднаш ќе се испржи само долниот дел од јајцето. Доколку сакате жолчката да биде потечна, јајцето тргнете го од оган штом белката престане да делува течно. Доколку, пак, сакате жолчката да биде потврда, тавчето тргнете го од оган, но оставете го капакот да отстои уште неколку минути.

Готвачката Л. Б. Андерсон, која работи за сајтот Slate, ни демонстрира како правилно и едноставно да го испржиме јајцето со помош на капак. Погледнете!



Прочитајте: затвори
  • РЕПЕРТОАРИ
IDIVIDI Сервиси
IDIVIDI Речник
Powered by MagnumPRO
Download
Временска прогноза

Н/А

Нема
Битола
Н/А
Нема
Охрид
Н/А
Нема
Скопје
Виц на денот
Наставникот по географија го завртел глобусот и го прашува ученикот кој треба да одговори:
- Што е ова?
- Почнуваат вести - одговорил ученикот.
webmail
IDIVIDI Радио
Македонски
Pop
Classical
Dance
Hip-Hop
Jazz
Rock
Ambient
Tehno&Trance
Состојба на патиштата
Веста се ажурира
Верски календар
На денешен ден
1191.- Почна зографирањето на црквата "Свети...
1284.- Роден е англискиот крал Едвард II....
1595.- Во Рим умре Торквато Тасо, италијански...
1599.- Роден е водачот на Англиската револуција...
Хороскоп

Овен Бик Близнаци Рак Лав Девица Вага Скорпија Стрелец Јарец Водолија Риби