Стручњаците за здрава храна секојдневно не советуваат да го избегнуваме белиот леб и да јадеме пекарски производи од црно односно ржено брашно. Но, што ако црниот леб не е навистина црн туку обоен?
Лебот може да има темна боја добиена од супстанција која не смее да биде во него: какао, кафе, црвено вино, природна и вештачка боја...., велат пекарите кои се добро запознаени со методите на боење на печивата.
Секој ржен леб не е ржен. Ржен леб може да се нарече само оној кој содржи 30% ржено брашно. Но, за жал по печењето, никој не може да гo одреди процентот на рж.
Доколку се сомневате каков леб купувате, еве неколку начини како да проверите за што станува збор.
- ставете едно парче од црниот леб во вода, ако лебот побели, а водата потемни јасно е за што станува збор
- црниот леб е тврд, збиен и има поголема влажност од белиот
- црниот леб не е еластичен ниту сунѓерест
- средината на црниот леб има подлабоки пори и помал волумен
- црниот леб мириса поразлично од белиот