Здравата исхрана станува сè почест животен стил на многу луѓе, претставувајќи голем глобален тренд чија цел е да се подобри квалитетот на животот, наспроти многуте нездрави фактори со кои секојдневно се соочуваме.
Но, за жал денес тешко е да се набави овошје и зеленчук чиј плодови не се третирани со пестициди за време на одгледувањето или одржувањето. За среќа, постои начин тие токсини од „прсканото“ овошје и зеленчук да се отстранат.
Она што ви е потребно е вода, јаболков оцет, сок од лимон и сода бикарбона.
Подготовка:
Во еден поголем сад добро измешајте една шолја вода, една шолја јаболков оцет, една лажица сода бикарбона и две лажици сок од лимон. Потоа, во добиената течност потопете ги овошните и зеленчуковите плодови кои ги планирате за консумација, а потоа така покиснати оставете ги да отстојат на чиста крпа 5 минути.
Плодовите потоа добро измијте ги со чиста вода и слободно консумирајте ги.
Истиот трик можете да го примените и за зачинските билки, но внимаваје добро да ги измиете и рачките.