За Велигденските пости решивме да ви понудиме вкусен десерт кој се подготвува во македонскиот Христијански, Православен, Духовен, Благодатен бисер - Бигорскиот Манастир “Свети Јован Крстител“.
Постот значи не само откажување од мрсна и обилна храна туку и контрола на страстите, откажување од пијанства, веселби и радости. Светите отци постот го нарекуваат мајка на здравјето, а и современиот начин на исхрана се повеќе му придава значење на постот, односно на откажувањето од храната од животинско потекло. Најстрог и најдолг е Велигденскиот (или Великиот пост, како што го вика народот) кој трае од Прочка до Велигден. Тука се 40 дена (четириесетница), од Чист понеделник до Лазарева сабота и уште Страстната недела од Цветници до Велигден, вкупно 48 дена. Исус пред да почне да го проповеда своето учење, (откако бил крстен), 40 дена минал во пустина во строг пост и молитви.
Потребни состојки за посна торта без масло
- Ладна вода 15 лажици
- Шеќер 15 лажици
- Сода бикарбона 1 лажиче
- Брашно 15 лажици
- Ореви 250 г.
- Суво грозје 100 г.
- Гриз 250 г.
- 1 Пециво
- Кокос
- Шеќер 500 г.
Начин на подготовка
Во длабок сад со дрвена лажица се мешаат водата и шеќерот, се додава сода бикарбона и со постепено мешање се додава брашното потоа исецканите ореви, сувото грозје, гризот и на крај пецивото. Откако смесата ќе стане хомогена се пече во тавче обложено со хартија за печење на 180°C околу 30 мин. Се проверува со чепкалка за заби за да се види дали тортата е печена. Откако ќе се излади се сече на парчиња и се полева со топол шербет, а може да се посипе и со сецкани ореви или кокос.
Подготовка на шербетот: 500 г. шеќер се вари со 500 мл. вода петнаесет минути.
Рецептот е превземен од Магерницата на Бигорски Манастир.