Сигурно сте ја пробале добропознатата гибаница со сирење. Ние заради тоа решивме малку да експериментираме и да го модернизираме стариот рецепт.
Што велите за утре домашните да ги изненадувате со гибаница со вкус на пица.
Потребни состојки:
- 800 гр. брашно
- 200 гр. шунка
- 40 гр. квасец
- 200 гр. кашкавал
- 200 гр. пилешка салама
- 1 литар свежо млеко
- 3 јајца
- 150 гр. путер
- По потреба масло, сол и бибер
Подготовка:
Квасецот разматете го со 150 мл. млеко и додадете го во садот со брашно. Посолете, додадете 150 мл. масло, млеко и замесете тесто. Оставете да одстои 15 минути. За тоа време помешајте го путерот и одвоената жолта. Затоа на работна површина на која ќе ставите малку брашно од тестото развлечете дебела кора. Премачкајте ја мешавината од путер и жолчка, нанесете крупно изрендан кашкавал и на коцки исечената салама.
Кората завртете ја во ролат и ставете ја во плех во кој сте ставиле хартија за печење. Со нож засечете го ролатот во форма на некој геометриски облик. Премачкајте со белка и посипете со сусам. Печете во рерната триесетина минути на 200 степени.
Пријатен апетит!